Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
2

Nieuw financieringsinstrument NWO om Open Science te stimuleren

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft het 'Open Science Fund' gelanceerd, een nieuw financieringsinstrument dat bedoeld is om Open Science een impuls te geven.

Via het programma kunnen projecten financieel worden ondersteund op het brede terrein van Open Science, bijvoorbeeld projecten gericht op vernieuwende manieren van (open) publiceren, het delen van FAIR data of software of projecten die bijdragen aan de cultuurverandering die nodig is. Het Open Science Fund is een nieuw middel om de onderzoekers ook te erkennen en te waarderen voor open onderzoekspraktijken.

Het Open Science Fund staat open voor onderzoekers uit alle wetenschapsgebieden. De bedoeling is onderzoekers te ondersteunen bij het – over de volle breedte van Open Science – ontwikkelen, testen en implementeren van innovatieve manieren om onderzoek open, vrij toegankelijk, transparant en herbruikbaar te maken. In de nu geopende eerste ronde is € 1 miljoen beschikbaar voor projecten tot maximaal € 50.000. De deadline voor het indienen van aanvragen is 1 april 2021 (14:00 uur).

Het Open Science Fund is volgens NWO een belangrijke volgende stap in het erkennen en waarderen van open onderzoekspraktijken. NWO zet zich al lange tijd in voor de transitie naar Open Science. Publicaties voortkomend uit NWO-financiering moeten daarom Open Access beschikbaar zijn. Ook onderzoeksdata gegenereerd tijdens NWO-projecten moeten zo open als mogelijk beschikbaar gesteld worden.

Zie ook: https://www.nwo.nl/nieuws/nieuw-financieringsinstrument-om-open-science-te-stimuleren en https://www.nwo.nl/calls/open-science-fund-20202021

Terug naar overzicht