Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
2

Drenthe draagt bij aan Nederlands-Duitse samenwerking op arbeidsmarkt

De provincie Drenthe stelt maximaal 100.000 beschikbaar voor de uitvoering van een plan om de arbeidsmarkt in de grensregio te stimuleren. Voor deze samenwerking hebben de provincie Drenthe, het UWV, de EDR (Eems Dollard Regio) en de gemeenten Borger-Odoorn, Emmen, Coevorden en Hardenberg (Overijssel) op 1 december een intentieverklaring ondertekend. Van de andere deelnemende partijen wordt verwacht dat ook zij een bijdrage leveren.

De provincie Drenthe stelt dat nu te weinig gebruik wordt gemaakt van de kansen op de arbeidsmarkt in de grensregio door verschillende knelpunten, zoals de culturele verschillen, wetten en regels, verschil in loon en sociale zekerheid. Het streven is om het aantal banen binnen acceptabele reistijd zowel voor Zuidoost-Drenthe als voor Kreis Emsland aanzienlijk te laten toenemen, als beide regio’s erin slagen om hun arbeidsmarkten te integreren.

De aanpak van de arbeidsmarkt is gebaseerd op De Atlas van kansen voor Zuidoost-Drenthe en Emsland, opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Er zullen onder meer taaltrainingen Duits worden aangeboden, er zal regelmatig een e-mailkrant verschijnen met vacatures en er worden workshops en voorlichtings- en promotiecampagnes over de mogelijkheden voor werk in Duitsland georganiseerd. Ook netwerkcontacten tussen Nederlandse en Duitse bedrijven worden gestimuleerd en kansen benut voor duaal leren in het Voorgezet onderwijs.

Terug naar overzicht