Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
2

Drenthe sluit Green Deal voor ruim € 250.000

Drenthe heeft een Green Deal gesloten met Bio Energy Hartlief-Lammers BV. Deze onderneming wil bijdragen aan de modernisering van een biovergister in Donderen. Er is € 200.000 als lening en € 64.000 als subsidie gereserveerd, voor twee innovatieve projecten die de vergistingsketen gaan versterken.  
De gemoderniseerde vergister zorgt voor een toename van 1.186.000 naar 4.429.443 Groen Gas m3 per jaar. Hiermee zouden circa 3.000 huishoudens van gas kunnen worden voorzien. Ook wordt door de inzet van een hout gestookte ketel 480.000m3 minder aardgas per jaar verbruikt, wat overeenkomt met een reductie van 475 ton CO2. Door het initiatief komt in Drenthe jaarlijks 18,4% minder mest (fosfaat) op de markt en levert het structureel 3,5 fte op aan werkgelegenheid.
 
Het Subsidiereglement Drentse Green Deals maakt deel uit van het Drentse Energieprogramma 2012-2015. De focus ligt op "biobased energy"-projecten. Met de realisatie van deze projecten wordt de basis gelegd voor de verwezenlijking van een biobased economy in de provincie Drenthe. De provincie kan projecten ondersteunen die aantoonbaar zullen bijdragen aan de doelstellingen van het Energieprogramma 2012-2015 door met betrekking tot individuele projecten een (Pilot) Drentse Green Deal te sluiten of via een Generieke Drentse Green Deal zelf een aanvraag naar bepaalde projecten uit de markt te doen.  Van een pilot green deal is sprake, wanneer:• het project uniek is in Drenthe, • innovatief is en / of zich in een pioniersfase bevindt, • wordt ondersteund met de bedoeling om meer van deze projecten in een later stadium te ondersteunen via een generieke green deal.

Terug naar overzicht