Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
2

Nieuw innovatiefonds op gebied energie en chemie

Met de oprichting van het Netherlands Innovation Accelerator Fund (Niaf) wil Shell innovatie een impuls geven. Samen met de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) is het voorstel is onlangs besproken op een overleg van chief technology officers (technologiebestuurders) van grote Nederlandse bedrijven. De initiatiefnemers hebben hun plan ook toegelicht aan staatssecretaris Halbe Zijlstra van Wetenschap, het ministerie van Economische Zaken en aan de topsectoren energie en chemie.

Het fonds streeft naar een aanzienlijke bekorting van de testfase van nieuwe producten. Bedrijven die deelnemen in het fonds (voor minimaal drie tot vijf jaar) formuleren onderzoeksvragen voor de langere termijn. Onderzoekers kunnen projectvoorstellen indienen om op die vragen een antwoord te vinden. De deelnemende bedrijven kunnen, afhankelijk van hun inleg, een of meer projecten adopteren.

Voor grote bedrijven wordt gedacht aan een inleg van € 2 miljoen tot € 5 miljoen per jaar. Middelgrote bedrijven zouden jaarlijks € 750.000,- moeten bijdragen en het midden- en kleinbedrijf € 100.000,-. Daarnaast komt er ruimte voor geassocieerde leden, die voor € 5000,- mogen meekijken bij de selectie van de voorstellen en desgewenst kunnen aanhaken bij een project.

Circa 30% van de middelen zal worden besteed aan meer ‘ongebonden’ onderzoek. Het fonds staat los van de topsectoren. Men verwacht eind dit jaar de eerste concrete stappen te zetten.

Terug naar overzicht