Nieuws

sep
2

ZonMw zet Ä 1 miljoen in voor wilde ideeŽn

In januari van dit jaar heeft het bestuur van ZonMw besloten een High risk-high gain fellowship-programma in te stellen. Hiervoor wordt een bedrag van Ä 1 miljoen gereserveerd. Het programma richt zich op jonge talentvolle onderzoekers met nieuwe ideeŽn op medisch-wetenschappelijk gebied.

In de digitale uitgave van ZonMw 'Mediator' staat een interview met bestuurslid en hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery over het fellowship. Zij verwacht dat dit High risk-high gain fellowship kennisdoorbraken zal opleveren. "Wetenschappelijk onderzoek vergt steeds vernieuwing. De huidige manier van medisch onderzoek financieren is gericht op vertaling naar de kliniek, op toepassing. Beurzen als Veni, Vidi en Vici en de European Research Council (ERC) Starting Grants vragen jonge talenten weliswaar ook veelbelovende nieuwe ideeën te onderzoeken. Maar die bieden niet de gelegenheid om een wild idee vooraf op haalbaarheid te toetsen. Het risico is dan te hoog, want een onderzoeker die niet publiceert over een project dat vier of vijf jaar duurt kan het vergeten. Zodoende bouwen postdocs voort op hun eerdere onderzoek."

ZonMw reserveert het geld voor het programma uit eigen budget en hoopt daarmee een voorbeeld te zijn voor anderen, zoals de Nederlandse Hartstichting en het Koningin Wilhelmina Fonds, om niet alleen maar toegepast onderzoek te doen. Het hele interview is hier te lezen. Voordat het programma van start gaat met een call for proposals, wil het bestuur eerst de reacties in het veld polsen en dan zal er ook meer bekend worden gemaakt over het programma.

Terug naar overzicht