Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
2

€ 10 miljoen voor verduurzaming rijksmonumenten

18 rijksmonumenten ontvangen de komende twee jaar een bijdrage voor energiebesparende maatregelen. Minister Bussemaker (OCW) stelt hiervoor € 10 miljoen beschikbaar. Aan deze pilot doen onder meer musea, molens, boerderijen en voormalige fabrieken mee. Zij krijgen een eenmalige subsidie voor duurzaamheidsingrepen, als aanvulling op de kosten die zij maken bij de herbestemming of restauratie van het gebouw.

De pilot-regeling richt zich op projecten die al in de startblokken staan en uiterlijk in 2016 moeten worden afgerond. Bij de evaluatie van de pilot worden de energielasten op verschillende momenten, de eventuele aantasting van de cultuurhistorische waarde van de monumenten en de uiteindelijke opbrengsten meegenomen. Op basis van de ervaringen bij de deelnemers van het programma wil het ministerie van OCW inzicht krijgen in de kansen en uitdagingen van verduurzaming in deze sector en de hierbij best passende stimuleringsmaatregelen.

De volgende 18 rijksmonumenten komen in aanmerking voor subsidie: Hortus en Hermitage, Josephkerk (Amsterdam), vm HBS Kocatepe (Rotterdam), Duvelhok, Blokhuispoort, Enka Westhal, Nicolaaskerk (Kloosterburen), Landlust, vm Karottenfabriek, Heimolen, Zuidpolder molen, Boerderij te Oostwolde, Molen Hersteller, vm drukkerij Wyt, Westergasfabriek, Boerderij Wayenstein, Kantoor Jongerius en Huis ten Donck.

De voormalige gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden zal bijvoorbeeld meer geschikt worden gemaakt voor de huidige bewoners, waaronder kunstenaars, onderwijsinstellingen, horeca en een bibliotheek. Tegelijkertijd moet het gebouw oorspronkelijk en herkenbaar blijven. In de Hermitage Amsterdam is een duurzame oplossing gezocht voor het teveel aan opgeslagen warmte. Het warmte-overschot in de Hermitage zal worden gebruikt voor de verwarming van planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus. Hiertoe wordt een 425 meter lang buizenstelsel aangelegd.

Terug naar overzicht