Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
2

ZonMw overhandigt het 5e Programma Preventie aan ministerie van VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft opdracht gegeven voor een vijfde Preventieprogramma. Het Nationaal Programma Preventie (NPP) is het uitgangspunt geweest voor het opstellen van dit vijfde programma. Het NPP ‘Alles is gezondheid’ bepaalt namelijk de komende jaren naast de uitvoeringsagenda ook de kaders van de langjarige onderzoeksprogrammering.

Stakeholders van beleid, praktijk, onderzoek en onderwijs hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit programma. Ook leveren zij een bijdrage aan de uitwerking van de subsidieoproepen die gedurende de programmaperiode worden opengesteld. Het programma start met een subsidieoproep voor de evaluatie van de pledges van ‘Alles is gezondheid…’ . Na de zomer verwacht ZonMw een subsidieoproep te plaatsen voor het domein Opvoeding en onderwijs en een subsidieoproep voor het thema Goed Geïnformeerde keuze.

Het 5e Preventieprogramma stimuleert samenwerking op het gebied van onderzoek en implementatie van onderzoeksresultaten voor het hele preventieterrein. Denk daarbij aan het voorkomen van ziekte, het voorkomen van gezondheidsproblemen via leefstijlbeïnvloeding, gezondheidsbevordering en gezondheidsbescherming. Integrale (lokale) aanpak van problemen, vroege opsporing en het verminderen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen krijgen bijzondere aandacht.

Terug naar overzicht