Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
2

Groen licht voor sectorplannen luchtvaart en ambacht

Minister-president Rutte en minister Asscher van Sociale Zaken hebben vandaag de goedkeuring van twee sectorplannen bekendgemaakt. Er komt in totaal € 11 miljoen beschikbaar voor het plan in de luchtvaart. Het kabinet neemt hiervan de helft voor zijn rekening, de andere helft wordt betaald door de werkgevers en vakbonden in de sector. Het sectorplan ambacht richt zich op het specialistisch vakmanschap. Voor dit plan wordt in totaal € 3 miljoen uitgetrokken.

Het sectorplan luchtvaart is bestemd voor met name beveiligers, dienstverleners aan passagiers en reizigers, vliegtuigtechnici, vliegtuigafhandeling en luchtvrachtafhandeling. In de komende jaren wordt een tekort aan werknemers verwacht vanwege de vergrijzing en uitbreiding van de sector. Dit zijn de belangrijkste afspraken in de luchtvaartsector:
• 700 extra leerwerkplaatsen voor jongeren;
• Bij- en omscholing van 4500 werknemers;
• 370 trajecten om ongediplomeerde, oudere medewerkers aan een certificaat te helpen.

In het sectorplan ambacht gaat het vooral om beroepen als orthopedische technici, opticiens, horloge- en klokkenmakers en goudsmeden en juweliers. De belangrijkste afspraken die zijn gemaakt voor het ‘Kleinschalig specialistisch vakmanschap’ zijn de volgende:
• 100 instroomtrajecten voor werkzoekenden;
• 160 van werk naar werk-trajecten;
• Scholing voor ruim 1000 werknemers.

De subsidie wordt beschikbaar gesteld vanuit de Regeling cofinanciering sectorplannen. Het doel van deze regeling is het stimuleren en behouden van werkgelegenheid door middel van (inter)sectoraal maatwerk. Er is in totaal € 600 miljoen beschikbaar. Aanvragen kunnen worden ingediend in tijdvakken. Het tweede tijdvak was geopend van 1 april 2014 tot en met 31 mei 2014.

Terug naar overzicht