Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
2

KWF opent tweede ronde Bas Mulder Award 2015 (€ 700.000)

Tot en met 24 augustus 2015 kunnen bij KWF Kankerbestrijding aanvragen worden ingediend voor de Bas Mulder Award. De Bas Mulder Award wordt gefinancierd door de Stichting Alpe d’HuZes. De award is bedoeld om jong wetenschappelijk talent in Nederland een impuls te geven om een krachtige bijdrage te leveren aan het onderzoek naar therapieën of andere interventies die het leven met kanker verbeteren. Uit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds worden jaarlijks meerdere Bas Mulder Awards gefinancierd.

De Award kan over de hele linie van kankeronderzoek (fundamenteel, psychosociaal en translationeel-toegepast) worden aangevraagd. Gemiddeld is ruim € 700.000 per project beschikbaar. De prijs is gekoppeld aan de kandidaat. De prijs wordt als lumpsum ter beschikking gesteld en uitgekeerd over een periode van minimaal vier tot maximaal zes jaar.

In aanmerking voor een Award komen:

Artsen/onderzoekers, werkzaam in de patiëntenzorg, die blijk hebben gegeven van bijzondere kwaliteiten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. De kandidaat dient recentelijk gepromoveerd te zijn (richtlijn: tot 5 jaar na promotie of medische specialisatie) of in het bezit van een promotiedatum,
Onderzoekers die blijk hebben gegeven van bijzondere kwaliteiten op het gebied van de psychosociale oncologie of translationeel- of toegepast onderzoek. De kandidaat dient recentelijk gepromoveerd te zijn (richtlijn: tot 5 jaar na promotie) of in het bezit van een promotiedatum.

Inmiddels zijn ook drie onderzoeksvoorstellen gehonoreerd uit de eerste ronde van de Bas Mulder Award 2015. Met de uitreiking is een totaalbedrag van € 2 miljoen gemoeid uit het KWF / Alpe d’HuZes-fonds dat wordt besteed aan baanbrekende onderzoeken. De winnaars zijn Victor Peperzak, Noel de Miranda en Sven Mieog:

Victor Peperzak is onderzoeker bij het AMC. In zijn onderzoek gaat hij op zoek naar remmers van een eiwit dat veel aanwezig is in kankercellen. Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij het overleven van deze cellen. Victor Peperzak onderzoekt manieren om deze eiwitten te remmen, zonder gezonde cellen te beschadigen;
Noel de Miranda is onderzoeker bij het LUMC. Hij onderzoekt hoe immunotherapie gebruikt kan worden om mensen met darmkanker te behandelen. Dit doet hij door te kijken welke proteïnen er anders zijn in kankercellen dan in gezond weefsel. Vervolgens wil hij het immuunstelsel stimuleren met deze proteïnen zodat het zelf in staat is de kankercellen op te ruimen;
Sven Mieog is onderzoeker bij het LUMC. Met zijn onderzoek wil hij de chirurgische behandeling van alvleesklierkanker verbeteren. Op dit moment wordt er nog te vaak door de tumor heen gesneden bij een operatie, waardoor er tumorcellen kunnen achterblijven. Met nieuwe beeldvormende technieken wil hij ervoor zorgen dat artsen tumorcellen en gezonde cellen beter van elkaar kunnen onderscheiden om de tumor volledig te kunnen verwijderen.

Terug naar overzicht