Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
2

Regeling sterk techniekonderwijs 2025-2028 gepubliceerd

De nieuwe regeling was recent al in concept gepubliceerd en de inhoud was dus al bekend. Het doel van de regeling is om in heel Nederland de kwaliteit van het techniekonderwijs in het vmbo te verbeteren en het dekkend aanbod van het techniekonderwijs mogelijk te maken.

Subsidie kan worden aangevraagd door de penvoerder van een techniekregio of een techniekluwe regio. De penvoerder betreft het bevoegd gezag van één van de vmbo-vestigingen van een school die deel uitmaakt van de regio die één of meer beroepsgerichte techniekprofielen aanbiedt.

Ten opzichte van een techniekregio is een techniekluwe regio een gebied waar op dit moment minder techniekleerlingen zijn, een gebied dat kiest voor een andere insteek van techniekonderwijs (bijvoorbeeld door techniekonderwijs in het profiel Diensten & Producten aan te bieden), of een gebied dat zijn onderwijs op een andere manier organiseert (de BES-eilanden). Zo’n gebied valt niet onder de definitie van een techniekregio, aangezien het geen of slechts één profiel in de harde techniek aanbiedt.

Voor de regeling zijn twee deelplafonds vastgesteld: € 368.640.080 voor techniekregio’s en € 20 miljoen voor techniekluwe regio’s.

Subsidie kan worden aangevraagd om in de kalenderjaren 2025 tot en met 2028 in regioverband vorm te geven aan toekomstbestendig, dekkend en kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs binnen het beroepsgericht vmbo, waarbij wordt gestimuleerd en gefaciliteerd dat alle leerlingen in het vmbo in aanraking komen met techniek.

De subsidie voor een techniekregio bestaat uit een bedrag dat wordt vastgesteld aan de hand van de in de bijlage 3 bij deze regeling opgenomen tabel. De subsidie voor een techniekluwe regio bestaat uit een bedrag dat wordt vastgesteld aan de hand van de in de bijlage 4 bij deze regeling opgenomen tabel.

Aanvragen kunnen van 1 september 2024 (09:00 uur) tot en met 1 oktober 2024 (16:00 uur) worden ingediend bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I).

Terug naar overzicht