Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
2

'Ontslag personeel soms interessanter dan aanvragen NOW-subsidie'

Het UWV zal binnenkort het aanvraagloket voor de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) openen.

Met behulp van de woensdag gepubliceerde nieuwe regeling kunnen door de coronacrisis getroffen bedrijven subsidie aanvragen om het loon van hun personeel door te betalen. De regeling is erop gericht zoveel mogelijk mensen op termijn aan het werk te houden. Onduidelijkheid over de berekening van de subsidie kan echter betekenen dat bedrijven minder krijgen dan verwacht, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Bedrijven die subsidie gaan aanvragen, dreigen volgens Ea Visser en Emma van der Vos van advocatenkantoor Stibbe van een koude kermis thuis te komen als hun omzet maar beperkt daalt en ze een deel van hun flexpersoneel al vóór de uitbraak van het coronavirus naar huis hebben gestuurd. Dat laatste leidt namelijk tot een korting op de subsidie, die onevenredig zwaar uitpakt voor bedrijven met beperkt omzetverlies. Die blijven dan zitten met een navordering van het UWV.

Volgens Visser en Van der Vos wordt het voor bedrijven in deze positie voordeliger om hun personeel alsnog te ontslaan dan een beroep te doen op de regeling. "Bedrijven met beperkt omzetverlies zullen al snel kiezen voor ontslag", zo denken zij.

Onaangename verassing
Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp erkent tegenover het FD dat werkgevers achteraf voor een onaangename verrassing kunnen komen te staan. Volgens hem komt dat voornamelijk door een onduidelijke toelichting. "Op zichzelf past de verplichting om de loonsom gelijk te houden helemaal in het systeem van de regeling. Er moet een sterke prikkel zijn om personeel in dienst te houden en door te betalen."

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat het erom zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden en is het logisch dat de tegemoetkoming daalt naarmate er minder mensen in het bedrijf blijven zitten. "Het UWV zal nooit meer terugvorderen dan je hebt gehad. Het is aan de ondernemer om in te schatten of de omzet ook weer terugkeert, maar ontslag kost natuurlijk ook geld."

Geen onoverkomelijke hobbel
In de praktijk hoeft ontslag volgens de Stibbe-juristen echter geen onoverkomelijke hobbel te zijn. In de horeca is een ontslagtermijn van een maand niet ongebruikelijk en voor jonge medewerkers met een kort dienstverband zijn ook de transitievergoedingen niet overdreven kostbaar. "?Werkgevers kunnen ook proberen een regeling te treffen over ontslag met wederzijds goedvinden, met de belofte om de werknemer weer in dienst te nemen als het beter gaat."

Ontslag aanvragen kan ook een optie zijn, omdat het nog weken kan duren voordat het UWV uitsluitsel geeft over een subsidieaanvraag. Het is de vraag of dat op tijd is voor de salarisbetalingen in april en zelfs mei, aldus Visser en Van der Vos.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://fd.nl/economie-politiek/1340036/loonsubsidie-niet-voor-elk-bedrijf-interessant

Terug naar overzicht