Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
2

SBIR zoekt oplossingen isoleren van monumentale gebouwen

Vanuit het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is de nieuwe oproep 'Oplossingen voor het isoleren van monumentale gebouwen' geopend.

De oproep is gericht op het ontwikkelen van oplossingen voor de isolatie van monumentale gebouwen in Nederland. Deze oplossingen dragen op innovatieve en esthetische manier bij aan de vermindering van CO2-uitstoot van monumentale gebouwen.
Monumentale waarden zorgen vaak voor de nodige uitdagingen bij het verduurzamen van monumentale gebouwen. Het verduurzamen van monumenten is daarmee vrijwel altijd maatwerk. Bij monumentale waarden gaat het om:

  • gedetailleerde wandafwerkingen;
  • geprofileerde stucplafonds;
  • rijk gedecoreerde raampartijen; of
  • een bijzondere kapconstructie.

De uitdaging bij het isoleren van historische panden is het behouden van de beleving van een oud gebouw. Als historische materialen van oude panden worden vervangen en aangepast, dan blijft er weinig over van de zintuigelijke beleving van materialen waar de tand des tijds en de gebruikssporen nog zichtbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn het vervangen van de historische ruiten met isolatieglas, het plaatsen van een voorzetwand voor de gevels en het vervangen van de begane vloer met een betonvloer met vloerverwarming.

De SBIR-methodiek kent twee fases. In fase 1 wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de innovatie. Fase 2 is de onderzoeks- en ontwikkelingsfase. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) stelt voor fase 1 van deze oproep een budget van € 200.000 (inclusief btw) beschikbaar, waarmee maximaal acht projecten kunnen worden gehonoreerd. Het maximumbedrag per haalbaarheidsonderzoek (fase 1) bedraagt € 25.000 (inclusief btw). Voor SBIR-fase 2 is € 600.000 (inclusief btw) beschikbaar.

Offertes voor fase 1 kunnen tot en met 24 mei 2022, 13:00 uur worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kijk voor meer informatie op: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sbir/oproep-oplossingen-voor-het-isoleren-van-monumentale-gebouwen

Over het programma
Het doel van het SBIR-programma is een impuls te geven aan het innovatieve vermogen van bedrijven en tegelijkertijd meer gebruik te maken van onderzoek en ontwikkeling door bedrijven bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Terug naar overzicht