Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
2

Minimaal € 75 miljoen voor nieuwe regeling asbestsanering

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dit betekent voor eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking, dat zij deze vóór die tijd verwijderd moeten hebben. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Het verbod beschermt mens en milieu tegen de risico's van asbest. Voor de sanering wordt er 1 januari 2016 een nieuwe subsidieregeling geopend, waarvoor minimaal € 75 miljoen beschikbaar is.

Het verbod beperkt zich tot het asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht, bijvoorbeeld in golfplaten en dakleien. Ruim driekwart van deze asbestdaken is te vinden in de agrarische sector. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen ervan. Asbest in gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden.

Agrarische ondernemers, die asbestdaken van hun gebouwen verwijderen en deze vernieuwde daken van zonnepanelen vervolgens van zonnepanelen gaan voorzien, kunnen momenteel al gebruik maken van de regeling Subsidieregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop', die per provincie wordt uitgevoerd. Aanvragen is mogelijk tot en met augustus 2015.

Terug naar overzicht