Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
2

Steun voor digitalisering mkb Nederlands-Duitse grensregio

Het 'kleinprojectenfonds' INDUSTR_I4.0 richt zich volgens Oost NL niet alleen op zogeheten koplopers, maar juist op de groep mkb-ondernemingen die daarop volgt: het peloton. De focus ligt op de adoptie en implementatie van digitale technologie om zo innovaties bij het mkb te versnellen.

INDUSTR_I4.0 wordt ondersteund door het Interreg VI-programma Duitsland-Nederland. Oost NL voert het project – dat loopt van 2024 tot en met 2027 – uit. Vanaf 17 april 2024 is het voor ondernemingen dus mogelijk subsidie aan te vragen voor haalbaarheidsstudies en innovatieprojecten. In totaal is daarvoor € 10 miljoen beschikbaar.

Moeite om kansen te verzilveren
De afgelopen jaren zijn er volgens Oost NL grote stappen gezet op het gebied van de digitale transitie van de (maak)industrie (industrie 4.0, ook wel Smart Industry genoemd). Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 15% van de ondernemers in de grensregio geavanceerde industrie 4.0-technologie gebruikt. Waar een klein deel van het bedrijfsleven afgelopen jaren heeft geprofiteerd van de steunmaatregelen op het gebied van de digitale transitie, lijkt een groter deel dus moeite te hebben om de kansen van de digitale transitie te verzilveren: Het 'peloton' dreigt zo steeds verder achterop te raken bij de kopgroep en de aansluiting te verliezen.

INDUSTR_I4.0 wil daar verandering in aanbrengen. Concreet door 80 grensoverschrijdende digitale innovatieprojecten en 80 haalbaarheidsstudies te realiseren. Met de focus op adoptie en implementatie van digitale technologie sluit het instrument aan op de doelgroep. Daarbij ligt de focus bijvoorbeeld niet op de ontwikkeling van een geheel nieuw AI-protocol, maar wel de toepassing van AI om bedrijfsprocessen verder te vernieuwen. De komende jaren gaat INDUSTR_I4.0 zo tot ongeveer 200 ondernemers in de grensregio ondersteunen. Binnen de projecten is samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners een vereiste. Als medefinanciers zijn de provincies Gelderland en Overijssel nauw betrokken bij INDUSTR_I4.0.

Vervolg op Digipro en iPro-N
INDUSTR_I4.0 borduurt overigens voort op twee voorgaande Europese projecten uit de vorige Interreg-periode: Digipro en iPro-N. "Twee derde van de bedrijven die aan deze voormalige projecten deelnamen gaven aan te willen blijven samenwerken", aldus Wendy de Jong, algemeen directeur Oost NL in een toelichting. "Met dit nieuwe project leveren we samen met de financiers en andere partners een belangrijke impuls aan internationale samenwerking en innovatiekracht in de grensregio. Door samen te innoveren maken we de industrie uit de grensregio nog weerbaarder in het internationale speelveld".

INDUSTR_I4.0 gaat officieel van start op 17 april 2024 tijdens de Digital Summit Euregio in Münster. Meer informatie – onder meer over de precieze voorwaarden van het project – volgt nog, zo meldt Oost NL ten slotte.

Zie ook: https://oostnl.nl/nl/nieuws/industri40-investeert-digitalisering-van-het-mkb-nederlands-duitse-grensregio

Terug naar overzicht