Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
2

Milieulijst 2017 voor MIA/Vamil gepubliceerd

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu (IenM) heeft een wijziging van de Aanwijzingsregeling willekeurige afschrijving en investeringsaftrek milieu-investeringen gepubliceerd. In de bijlage van deze wijziging is de Milieulijst voor 2017 opgenomen. In deze lijst, die jaarlijks wordt aangepast, staan alle milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor MIA en Vamil. Op de Milieulijst staan ongeveer 270 investeringen oftewel bedrijfsmiddelen. Nieuw op de lijst ten opzichte van 2016 zijn de volgende bedrijfsmiddelen:

Ultrasoon reinigingssysteem;
Verfemmer voor het verwarmen van alkydverf;
Verfmengmachine met retournering van pigmentspoeling;
Near Infrared-afvalscheidingsinstallatie (NIR) voor het scheiden van zwarte afvalstoffen;
Afvalscheidingsinstallatie op basis van magnetische dichtheidsscheiding (MDS);
Scheidingsinstallatie voor non ferro metalen en RVS op basis van inductie;
Sorteerinstallatie met robots;
Gecertificeerde plastics op basis van biomassa in (onderdelen van) een product;
Systeem voor monitoring van diergezondheid;
Voorziening of apparatuur voor het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de fruitteelt of glastuinbouw (aanpassen bestaande situatie);
Kuubkisten voor bloembollen die geen vocht en chemische middelen opnemen;
Precisie zaaimachine voor sojateelt;
Machine voor het oogsten van sojabonen;
Elektrische bus;
Elektrische bestelauto;
Verwarmd ruitensproeiervloeistofsysteem voor een vrachtwagen;
Transportcontainer met niet-cryogene CO2-koelinstallatie;
Piek-voertuig met een hermetisch gesloten koelsysteem;
Golfvoorspeller;
Antifoulingsysteem voor scheepshuiden;
Afleverstation voor hoge blend biobrandstof;
Apparatuur voor lokale productie van gevaarlijke stoffen (aanpassing bestaande situatie);
Apparatuur voor continue productie van gevaarlijke stoffen (aanpassen bestaande situatie);
Duurzaam beton(product) met ten minste 30% gerecycled content;
Duurzame eenlaags bitumen dakbedekking;
Waterdoorlatend straatwerk met drainvoegen;
Douchesysteem met waterrecycling.

Net als in voorgaande jaren staan op de Milieulijst elektrische of plug-in hybride auto’s, vrachtwagens of mobiele machines. Nieuw op de lijst zijn elektrische bussen. IenM ondersteunt daarmee marktpartijen in een gezamenlijk streven naar 100% uitstootvrije bussen in 2025. Net als in 2016 geldt er een maximumbedrag per voertuig. Voor elektrische bestelwagens is dat een hoger bedrag dan in 2016.
De Milieulijst 2017 biedt voordelen voor investeringen in stille vrachtwagens met een hermetisch gesloten koelsysteem. Ook transportkoeling die werkt op basis van CO2 komt in aanmerking. De MIA\Vamil scherpt daarnaast de geluidsnormen voor stille vrachtwagens aan. Daarom komt in 2017 niet meer automatisch iedere 'Quiet Truck' in aanmerking voor MIA\Vamil. Het ministerie zal met marktpartijen overleggen of de normen voor het Quiet Truck-certificaat en de MIA in 2018 weer gelijk kunnen lopen. Mogelijk gelden in 2018 weer strengere eisen.
MIA\Vamil biedt voordeel voor ondernemers die investeren in een milieuvriendelijke manier om zeeschepen te beschermen tegen aangroei. In 2017 komen alleen nog verfsystemen zonder schadelijke componenten en met een lange houdbaarheid in aanmerking. Ook het aanpassen van scheepsmotoren komt in aanmerking voor MIA\Vamil. De vereiste NOx-emissie mag in 2017 ook worden aangetoond met een IMO Tier III meetrapport.
Mobiele machines, zoals landbouwvoertuigen en machines voor de wegenbouw, komen in aanmerking voor MIA\Vamil. Ze moeten dan stiller werken of een lagere uitstoot hebben dan normaal. In 2017 gelden strengere geluidsnormen en ook de emissie-eisen zijn aangescherpt. De omschrijving op de Milieulijst is in lijn gebracht met gewijzigde wetgeving voor het voeren van kentekens.
 
MIA en Vamil zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën. RVO en de Belastingdienst voeren de regelingen uit.

Terug naar overzicht