Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
1

Meer bekend over nieuwe subsidie voor aanschaf elektrische bestelauto

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag meer informatie bekendgemaakt over een nieuwe subsidieregeling voor ondernemers voor de aanschaf of lease van een uitstootvrije bestelbus.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 zo'n 30 Nederlandse steden een zogeheten 'zero emissiezone' invoeren voor stadslogistiek. Daarbij is ook afgesproken dat er ondersteuning komt voor ondernemers die in zo'n zone moeten zijn. Deze ondernemers kunnen vanaf komend voorjaar daarom tot € 5000 subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een uitstootvrije bestelbus.

Met behulp van de al aangekondigde en nu dus voorgestelde subsidieregeling – die maandag in internetconsultatie is gegaan – kunnen ondernemers tot en met 2025 subsidie krijgen bij de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelbus. Omdat de prijs van een bus afhangt van de omvang, is de subsidie 10% van de nieuwprijs, met een maximum van € 5000. In combinatie met de subsidie kunnen ondernemers fiscale instrumenten inzetten die een korting opleveren bij de aanschaf van een schone bus, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Aanvragers moeten uiteraard wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de bestelbus een minimale actieradius van 100 kilometer hebben en komt er per bedrijf een maximum aan het aantal bestelbussen waarvoor subsidie mag worden aangevraagd. Bij doorverkoop binnen drie jaar moet de verkregen subsidie deels terug worden betaald.

Zoals afgesproken in het klimaatakkoord loopt de regeling tot en met 2025. Er is in totaal € 185 miljoen beschikbaar voor het stimuleren van schone bestelbussen. Voor 2021 is er € 22 miljoen subsidie beschikbaar en daarbij geldt: op is op. De komende jaren loopt het subsidiebedrag terug omdat er steeds meer en goedkopere elektrische bestelbussen op de markt komen, aldus Van Veldhoven.

Extra tegemoetkoming kleine ondernemers
Het kabinet wil verder juist de kleine ondernemer tegemoet te komen bij de overstap op een uitstootvrije bestelbus. Van Veldhoven heeft daarom met MKB Nederland afgesproken dat eigenaren van bestelbussen uit de Euroklasse 4 een extra financieel steuntje in de rug kunnen krijgen in de aanloop naar de introductie van emissieloze stadscentra vanaf 2025.

Veel kleinere ondernemers, zoals timmermannen en schilders, rijden minder kilometers en kunnen voor het vervoer van gereedschap prima uit de voeten met deze relatief oude bestelbussen. In de consultatie wordt onder andere gevraagd naar hoe dit extraatje vorm zou kunnen krijgen.

Verduurzamen van logistiek
Het kabinet zet meer stappen om de logistiek schoner te maken. Ook de overstap op een schone vrachtwagen wordt volgend jaar aantrekkelijker. Daarnaast werken overheden samen met de netbeheerders hard aan een landelijk dekkend en betrouwbaar netwerk van laadpalen. Verspreid over Nederland starten begin 2021 meerdere proeven met publieke laadpleinen voor vrachtwagens en bestelbusjes.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/30/aanschaf-elektrische-bestelauto-komt-dichterbij-voor-ondernemers

Terug naar overzicht