Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
1

Gelderland investeert circa € 32 miljoen in breedbandbedrijf voor de Achterhoek

Gelderland wil een start maken met de aanleg van breedband-internet in het buitengebied en gaat hierin samenwerken met tien gemeenten in de Achterhoek. Vanuit de provincie wordt circa € 32 miljoen geïnvesteerd. De gezamenlijke bijdrage van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Doesburg en Lochem is tussen de € 25 en € 30 miljoen.

Het breedbandbedrijf van provincie en gemeenten is uniek in Nederland. De intentieverklaring werd op 28 november 2014 ondertekend. De provincie probeerde eerder dit jaar het bedrijfsleven nog te interesseren, maar slaagde hier niet in. Drie kandidaten hadden belangstelling, maar deze konden of wilden niet aan de gestelde eisen voldoen.

Een goed breedbandnetwerk geeft inwoners toegang tot snel internet en daarmee tot bedrijfsmatige diensten, onderwijs en zorg op afstand. De vraag naar breedband in het buitengebied zal door de gemeenten worden geïnventariseerd. Meer dan de helft van de inwoners moet meedoen, om ook daadwerkelijk tot aanleg over te kunnen gaan.

De investering in breedbandnetwerk maakt onderdeel uit van de Robuuste Investeringsimpuls. Hiermee wordt voor € 250 miljoen extra geïnvesteerd in de regionale economie, (jeugd)werkgelegenheid, mobiliteit, bouw, energie en infrastructuur in de provincie Gelderland.

Terug naar overzicht