Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
1

€ 20 miljoen voor herstel internationale concurrentiepositie Nederlandse filmindustrie

Er komt € 20 miljoen beschikbaar, om de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie te herstellen. Het kabinet wil met behulp van dit bedrag een stimuleringsmaatregel opzetten, die er voor zorgt, dat Nederland als productieland weer aantrekkelijk wordt. Dit hebben minister Bussemaker (OCW) en staatssecretaris Weekers (financiën) in een kamerbrief laten weten.

De maatregel moet een oplossing bieden voor het ongelijke speelveld tussen de Nederlandse filmindustrie en die in een groot aantal andere Europese landen. Doordat er in Nederland geen filmspecifieke maatregelen met bestedingseisen bestaan, kunnen er ook geen internationale producties worden aangetrokken. Daarnaast zijn Nederlandse producenten genoodzaakt vaker in het buitenland hun films te draaien en af te werken. Terwijl de werkgelegenheid in de filmsector in Europa met gemiddeld 11,5 procent is toegenomen sinds 1998, daalde in Nederland de werkgelegenheid in deze sector met 16,7 procent.

De invoering van een eenvoudige maatregel in de vorm van een 'cash rebate' of 'tax rebate' wordt als de beste oplossing gezien, waarbij de cash rabate de minst kostbare van de twee is. Een rebate biedt financieel voordeel, wanneer het productiebudget in Nederland wordt besteed.

Op 6 november vindt in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg plaats, waarin de wijze waarop stimuleringsprogramma moet worden ingericht, wordt besproken.

Terug naar overzicht