Nieuws

jul
1

Bijna € 2,2 miljard aan EIA-investeringen gemeld

De betreffende investeringen realiseren een energiebesparing vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van 330.000 huishoudens, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De EIA is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken. Zij kunnen hiermee tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Het totaal aantal aanvragen voor de EIA was in 2021 bijna 20.000.

Sectoren
De drie sectoren met de grootste investeringen in energiebesparende technieken waren in 2021 de industrie, de productie en distributie van en handel in elektriciteit, aardgas, stoom en gekoelde lucht, en de agrarische sector. Deze sectoren zijn samen goed voor een geïnvesteerd bedrag van meer dan € 1 miljard.

Een aantal sectoren liet vorig jaar een opvallend forse groei zien in de investeringen: gebouwde omgeving, transport en duurzame energie (met € 230 miljoen).

Categorieën
De categorie met de meeste aanvragen was ledverlichting. Ook investeringen in warmtepompen waren populair, als alternatief voor gasgestookte verwarmingssystemen. Het zijn technieken die bij een groot publiek bekend zijn, maar nu ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) winnen aan populariteit, aldus RVO.

Uit het jaarbericht blijkt verder dat zonnepanelen nog steeds populair waren (meer dan 3300 aanvragen). Daarnaast was er veel vraag naar het hergebruik van afvalwarmte. In deze laatste categorie nam het aantal aanvragen af, maar nam het investeringsbedrag fors toe (met € 20 miljoen).

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://www.rvo.nl/nieuws/bedrijven-investeerden-22-miljard-energiebesparing-2021

Terug naar overzicht