Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
1

Regio's krijgen ruim € 231 miljoen voor beter vmbo-techniekonderwijs

Op basis van de Subsidieregeling sterk techniekonderwijs 2020-2023 (SST) is aan 45 regio's in totaal ruim € 231 miljoen subsidie toegekend voor hun plannen om het techniekonderwijs verder te ontwikkelen.

De toegekende subsidie komt neer op bijna € 16.000 per leerling, zo heeft minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De plannen voor beter techniekonderwijs zijn van vmbo-scholen, mbo's en lokale en regionale bedrijven. De plannen verschillen erg per regio: waar in de ene regio een nieuwe gezamenlijke technieklocatie wordt opgezet, kiest een andere regio ervoor om vmbo-leerlingen praktijklessen te laten volgen bij bedrijven. Veel regio's gaan ook op basisscholen aan de slag om leerlingen kennis te laten maken met techniek en technologie.

In totaal hadden 78 regio's plannen ingediend om hun techniekonderwijs in de komende vier jaar verder te ontwikkelen. De regio's waarvan de plannen nog niet zijn goedgekeurd, krijgen nu tot 1 oktober 2019 de tijd om deze te verbeteren. In veel gevallen was de samenwerking nog onvoldoende ontwikkeld. Deze regio's worden nu ondersteund bij het bijstellen van de plannen, zodat alle regio's in Nederland de kans krijgen om een goed techniekaanbod te realiseren en per 1 januari ook echt aan de slag kunnen.

Aanvullende bekostiging vso
Ook het technisch vmbo binnen het voortgezet speciaal onderwijs (vso) komt in aanmerking voor extra techniekmiddelen. Deze scholen draaien daarom mee in de regionale plannen. In de plannen is dat ook terug te zien, aldus Slob.

Daarnaast konden deze scholen een aanvraag doen voor de extra middelen van 2018 en 2019. Inmiddels is de deadline voor die aanvraag verstreken. In totaal 30 scholen hebben aanvullende bekostiging aangevraagd en toegekend gekregen voor in totaal circa 1900 leerlingen per jaar. De aanvullende bekostiging wordt in de maand september uitgekeerd, zo meldt de minister.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/07/01/45-regio%E2%80%99s-krijgen-miljoenen-voor-vmbo-techniekonderwijs en https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/07/01/kamerbrief-regionale-plannen-goedgekeurd-voor-sterk-technisch-vmbo

Terug naar overzicht