Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
1

Heropening en wijziging van investeringssubsidies voor de garnalenvisserij gepubliceerd

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft een wijziging gepubliceerd van de LNV-regeling Investeringen in perspectief garnalenvisserij. De wijziging heeft betrekking op de eisen rondom de blackbox. Deze zijn te nauw opgesteld waar het gaat om het registreren van visserij-activiteit. Ook heeft zij bekendgemaakt dat de regeling heropend wordt. Dit op verzoek van de sector in Bestuurlijk Overleg.

Omdat het registreren van visserij-activiteit op meer manieren te meten is dan enkel het aanbrengen van sensoren op de lier, is de regeling als volgt aangepast. De visserijdata kunnen in ieder geval adequaat worden geregistreerd middels:

a. het aanbrengen van sensoren aan de vislieren (trommels) ten einde het af- en opdraaien van de vislijnen (vieren en halen) van het visnet te registreren;

b. het aanbrengen van sensoren welke de toeren in combinatie met de vulluchtdruk van de motor meten.

De regeling wordt opnieuw opengesteld voor aanvragen. Deze kunnen nu worden ingediend tot en met 17 juli 2015.

Duurzame visserij vermindert ongewenste bijvangst en overbevissing. Door het gebruik van duurzame vistechnieken blijft de zeebodem intact. Dit zorgt voor een gezond leefklimaat voor toekomstige generaties vis. Een duurzame visserij vermijdt schade aan het watermilieu en stemt de vangsten daarop af. De overheid geeft subsidie aan garnalenvissers die willen investeren in verduurzaming.

Terug naar overzicht