Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
1

Nieuwe subsidie op komst voor samenwonen jong en oud

Met behulp van de regeling kunnen huurprijzen voor kamers in wooncomplexen voor ouderen met € 200 per maand verlaagd worden voor jonge huurders tussen 18 en 30 jaar. Doordat dergelijke woningen een betaalbaar alternatief worden, is het voor jongeren aantrekkelijk om voor deze manier van wonen te kiezen. Doel van de subsidie is om de samenhang en leefbaarheid in complexen met ouderenwoningen te vergroten. Doordat jongeren tussen de ouderen wonen kunnen ze daarnaast helpen met lichtere (zorg)taken zoals ogen druppelen of boodschappen.

De regeling is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar die een actieve bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid en interactie in een wooncomplex voor ouderen. Hierbij kan gedacht worden aan samen koken, het helpen met kleine klusjes in huis of het maken van een wandeling met de bewoners. De jonge huurder en verhuurder maken hier in het huurcontract afspraken over. In ruil hiervoor krijgt een verhuurder zoals een woningcorporatie of zorgorganisatie € 200 per verhuurde kamer per maand om de huurprijs te kunnen verlagen voor jongeren.

"Het mes snijdt hier aan twee kanten. We zien relatief steeds meer ouderen, minder zorgpersoneel om voor hen te zorgen en woningnood en eenzaamheid onder jongeren. Met deze regeling kunnen we jongeren betaalbare woonruimte aanbieden, en kunnen zij altijd even een praatje maken of iemand opzoeken in het complex. Voor ouderen zorgt het voor meer leven in de brouwerij en extra hulp en ondersteuning. Jong en oud kunnen zoveel voor elkaar betekenen en van elkaar leren. Doordat ze met en naast elkaar wonen ontstaat er ook meer begrip voor elkaar", aldus minister Helder in een toelichting.

Het kabinet trekt dit jaar € 5,2 miljoen uit voor de regeling, waarna het bedrag oploopt naar € 49 miljoen structureel. Aanvragen kunnen worden ingediend bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). De geplande aanvraagperiode voor 2023 loopt van 10 juli 2023 tot en met 15 september 2023. De geplande aanvraagperiodes voor 2024, 2025, 2026 en 2027 lopen van 2 januari tot en met 31 mei van de betreffende jaren.

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/05/31/kabinet-steekt-structureel-49-miljoen-in-samenwonen-jong-en-oud

Terug naar overzicht