Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
1

Budgetverschuiving van Horizon 2020 naar EFSI treft niet alle onderdelen van H2020

Op 27 mei j.l. vond de laatste ronde plaats van de onderhandelingen tussen de Raad van de Europese Unie (de Raad) en het Europees Parlement (EP) over de verordening voor EFSI, het Europese Fonds voor strategische investeringen. In de ochtend van 28 mei kwamen de partijen tot een overeenkomst. Het akkoord leidt tot een overheveling van 2,2 miljard vanuit Horizon 2020 naar EFSI.

Deze bezuiniging treft het gehele programma, met uitzondering van de European Research Council (ERC), Marie Sklodowska-Curie actions (MSC) en Spreading Excellence and Widening Participation. De stemming over de verordening in het Europese parlement zal naar verwachting op 24 juni plaatsvinden. Na goedkeuring kan het fonds dan volgens de planning in september 2015 operationeel worden.


Tijdens de onderhandelingen hebben de Raad en het Europese parlement ook overeenstemming bereikt over de governance structuur. In het commissievoorstel was opgenomen dat lidstaten die een financiële bijdrage leveren aan EFSI een plek in de Steering Board zouden krijgen. De Raad en het parlement hebben dit aangescherpt. Alleen leden van de EC of EIB mogen zitting nemen in de Steering Board. Dit om politieke invloed op het selectieproces voor de te financieren projecten te minimaliseren.

Terug naar overzicht