Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
1

€ 135 miljoen beschikbaar voor ontwikkeling quantumcomputers

Het kabinet trekt de komende tien jaar samen met kennisinstellingen € 135 miljoen uit voor de ontwikkeling van supercomputers met exponentiële rekenkracht, de zogenaamde quantumcomputers. De bedoeling is om met deze investering, de leidende positie van het Nederlandse instituut voor quantumtechnologie, QuTech, verder te versterken. Bedrijven en wetenschappers kunnen op deze manier sneller profiteren van de kansen die deze technologie biedt. Vandaag ondertekenen minister Henk Kamp van EZ en minister Jet Bussemaker van OCW hiervoor een overeenkomst met vertegenwoordigers van TU Delft, TNO, NWO en Topsector High tech systemen en matierialen (HTSM). NWO-voorzitter Jos Engelen was namens NWO, FOM en STW aanwezig om deze overeenkomst mede te ondertekenen.

Door financieringszekerheid wordt het vanuit de overheid voor QuTech mogelijk om extra private investeerders te interesseren, om te investeren in laboratoria en om talentvolle wetenschappers aan te trekken. Momenteel werken er 100 wetenschappers bij QuTech in Delft onder leiding van wetenschapper Leo Kouwenhoven.

QuTech is door het kabinet benoemd tot één van de vier Nationale Iconen. Dit zijn innovaties die zorgen voor toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken. De Nationale Iconen krijgen ondersteuning op maat. Ministers Kamp en Bussemaker zijn namens het kabinet verbonden als ambassadeur aan QuTech en ondersteunen het instituut met contacten in binnen- en buitenland.

Terug naar overzicht