Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
1

Openstelling SDE++ 2023 uitgesteld tot september

Eerder was aangekondigd dat de regeling dit jaar van 6 juni tot en met 6 juli opengesteld zou worden. Dat wordt echter uitgesteld omdat het kabinet nog geen groen licht van de Europese Commissie heeft gekregen voor de reservering van budget voor minder rendabele technieken. In de nieuwe aanvraagronde van de SDE++ moeten zogenaamde 'hekjes' in het budget ervoor zorgen dat subsidieaanvragen met inzet van minder rendabele technieken meer kans maken op subsidie.

Voor deze aanpassing is in verband met de staatssteunregels goedkeuring van de Europese Commissie nodig. Met een hekje rond een deel van het budget wordt een minimaal bedrag gereserveerd voor technieken die werken met lage-temperatuurwarmte, hoge-temperatuurwarmte en moleculen. Deze technieken zijn op de korte termijn minder kosteneffectief, maar worden op de langere termijn noodzakelijk geacht voor de energietransitie (de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie). Door de aanpassing maken deze technieken meer kans om aan bod te komen voor subsidie.

In afwachting van goedkeuring voor de aangepaste regeling wordt de openstelling uitgesteld tot september dit jaar. De regeling zal wel op korte termijn worden gepubliceerd in de Staatscourant, zodat partijen zich kunnen voorbereiden op een aanvraag, zo meldt ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Zie ook: https://www.rvo.nl/nieuws/openstelling-sde-uitgesteld en https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/04/26/beantwoording-kamervragen-stand-van-zaken-sde-en-resultaten-sde-en-sce-2022

Terug naar overzicht