Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
1

Bijna € 12 miljard steun voor duurzame projecten

De gehonoreerde projecten zijn geselecteerd uit in totaal 2296 ingediende aanvragen, zo heeft minister Jetten van Klimaat en Energie laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De toegekende steun is de maximale subsidie over de gehele looptijd van de projecten. De werkelijke uitgaven zullen naar verwachting lager uitvallen, omdat energie- en CO2-prijzen hoger kunnen uitvallen of projecten niet doorgaan. Alle goedgekeurde projecten kunnen samen 4,6 megaton CO2 per jaar besparen.

Het budget voor de SDE++ was in 2022 fors hoger dan voorgaande jaren. Dit kwam onder meer omdat de Europese CO2-prijs (ETS) hoger uitviel dan eerder verwacht, waardoor er minder subsidie nodig was voor eerder goedgekeurde projecten. Daarnaast maakte het kabinet vorig jaar eenmalig extra budget vrij. Door het hogere budget komen meer duurzame projecten in aanmerking en kan de Nederlandse CO2-uitstoot sneller worden verlaagd, aldus Jetten.

CO2-afvang en opslag en duurzame warmte
Het grootste deel van het toegekende budget (€ 6,7 miljard) is gereserveerd voor CO2-afvang en opslag projecten (CCS). Het gaat om acht projecten die gebruik maken van het Aramis-project voor de opslag van CO2 in lege gasvelden op de Noordzee. Omdat de SDE-aanvragen voor dit project eerder werden ingetrokken of niet doorgingen, is dit de eerste keer dat er budget wordt toegekend aan deze projecten.

Daarnaast is er ruim € 3 miljard toegekend aan hernieuwbare en CO2-arme warmte, zoals geothermie-projecten, en € 1 miljard voor hernieuwbare elektriciteit.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/04/26/12-miljard-euro-toegekend-aan-duurzame-projecten en https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/04/26/beantwoording-kamervragen-stand-van-zaken-sde-en-resultaten-sde-en-sce-2022

Terug naar overzicht