Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
1

Eerste tenders voor Topsector energie 2014 gepubliceerd

Minister Kamp van Economische Zaken heeft voor 2014 een wijziging gepubliceerd van de Subsidieregeling energie en innovatie. De eerste tenders voor de Topsector Energie zijn geopend en hebben betrekking op de volgende thema's:

• Bio-energie (kostprijsreductie elektriciteits- en warmteproductie), open tot en met 24 juni 2014;
• Energiebesparing in de gebouwde omgeving (EnerGo), open tot en met 20 mei 2014;
• Energiebesparing in de industrie: early adaptor-project, open tot en met 7 oktober 2014; en pilot projects, open tot en met 9 september 2014;
• Gas: LNG, open tot en met 17 juni 2014; en Groen gas, open tot en met 24 juni 2014;
• Wind op Zee, open tot en met 3 juni;
• Zonne-energie (Solar Energy), open tot en met 20 mei 2014;
• Samenwerken Topsector Energie en Maatschappij, open tot en met 17 juni 2014. 

De regelingen voor energiebesparing in de industrie zijn nieuw dit jaar. Het gaat om de early adopter- en pilotprojecs. De early adopter projecten verkennen de levensvatbaarheid van energiebesparende procestechnologie of -concepten. MKB-technologieleveranciers met minimaal twee potentiële eindgebruikers kunnen hiervoor in aanmerking komen. In de grootschalige pilotprojecten kunnen ondernemers een representatief prototype testen in een realistische omgeving.

In juni wordt naar verwachting de tweede tranche met subsidiemogelijkheden gepubliceerd. Deze tenders zullen dan onder andere betrekking hebben op smart grids, systeemintegratie en een aantal van de thema’s uit de eerste tranche. In totaal wordt € 48,8 miljoen beschikbaar gesteld voor het stimuleren van energie-innovaties in 2014, in de eerste tranche € 33,55 miljoen en in de tweede € 15,25 miljoen.

Terug naar overzicht