Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
1

Vicevoorzitter LUMC weg na fraude met EU-subsidies

Omroep West en Follow the Money onthulden vorig jaar dat Hogendoorn er eind 2021 op was gewezen dat het door LUMC ingehuurde bedrijf Percuros B.V. met Europese subsidies fraudeerde. Uit onderzoek bleek dat Percuros "bewust fraudeerde om persoonlijk financieel gewin te behalen". Dat zou blijken uit gesprekken met oud-promovendi van het LUMC en een veiligheidsrapport uit 2019.

Een klokkenluider trok in het voorjaar van 2022 aan de bel, nadat ze daar in december 2021 al over had gesproken met onder anderen Hogendoorn. Ze werd als promovendus ontslagen, omdat ze in het LUMC werkte, maar officieel in dienst was bij een Scandinavisch bedrijf. Zo'n constructie is in strijd met de regels. Toch lichtte het ziekenhuis de subsidieverstrekker niet in.

Na de onthullingen besloot Hogendoorn zijn functie tijdelijk neer te leggen. Nu doet hij dat dus definitief. "Met de kennis van nu zou ik destijds anders hebben moeten handelen. Ik wil met mijn besluit ook bijdragen aan het verder tot rust komen van de organisatie", aldus Hogendoorn in de verklaring van het LUMC.

Het ziekenhuis liet de Europese Commissie vorig jaar overigens al weten volledig mee te werken aan het onderzoek naar de fraude. Ook liet het toen weten geen zaken meer te doen met Percuros en het onderzoeksgeld te willen terugbetalen als Brussel daarom vraagt.

Zie ook: https://www.nu.nl/economie/6303433/vicevoorzitter-lumc-stapt-op-na-fraude-met-europese-subsidies.html en https://www.lumc.nl/actueel/2024/decaan-en-vicevoorzitter-raad-van-bestuur-lumc-treedt-terug/

Terug naar overzicht