Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
1

Consultatie aanpassingen Volkshuisvestingsfonds

De voorgenomen wijzigingen betreffen het nabijheidsbeginsel van de secundaire activiteiten ten opzichte van de primaire activiteiten, het stimuleren van de inzet van subsidies van het Rijk ten behoeve van het verduurzamen van woningen in combinatie met het aanvragen van een VHF-bijdrage voor dit doel en nog een aantal kleinere en technische wijzigingen.

Ondersteunende secundaire activiteiten
Het is van belang dat opgevoerde secundaire activiteiten ondersteunend aan en in de nabijheid zijn van de opgevoerde primaire activiteiten en bijdragen aan het beoogde effect van de primaire activiteiten, te weten een verbetering van de leefbaarheid en de veiligheid in kwetsbare gebieden. Door een wijziging is enerzijds de ondersteunende functie van secundaire activiteiten aan primaire activiteiten verduidelijkt. Anderzijds en nog belangrijker, is dat de wijziging borgt dat de secundaire activiteiten die de primaire activiteit ondersteunen, dichtbij de primaire activiteit moeten plaatsvinden.

Concreet betekent deze wijziging dat ingrepen in de openbare ruimte alleen een rijksbijdrage kunnen ontvangen als de bewoners van de woningen die worden geherstructureerd voldoende gebruik zullen maken van die ruimte. Dit is overigens ter beoordeling van de toetsingscommissie. Er is geen hard criterium van afstand opgenomen in de regeling, omdat een passende nabijheid afhankelijk is van de lokale situatie.

Doeltreffendheid en financiële onderbouwing
Onderdelen van twee inhoudelijke beoordelingscriteria in bijlage 2 zijn gewijzigd, namelijk van de doeltreffendheid (A) en de financiële onderbouwing (C).

Vierde tranche
Naast deze, overigens zeer beperkte inhoudelijke wijzingen, is ook de voorgenomen aanvraagperiode vastgesteld. Aanvragen voor de vierde tranche kunnen worden ingediend van 1 juni 2024 tot en met 1 oktober 2024 (12.00 uur). Voor deze openstelling is € 118 miljoen beschikbaar.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://www.internetconsultatie.nl/volkshuisvestingsfonds2024/

Over de regeling
Op basis van het Volkshuisvestingsfonds kunnen specifieke uitkeringen worden verstrekt aan gemeenten om de woonkwaliteit en leefomgeving in de meest kwetsbare gebieden te verbeteren om zo te komen tot een leefbare en duurzame woonomgeving.

Terug naar overzicht