Blog

Circulair wassen was nog nooit zo gemakkelijk

Onne Sypkens & Sijmen Verveer | 23-03-2020

Per persoon gebruiken we per dag gemiddeld 133 liter schoon drinkwater, wat na gebruik vrijwel geheel direct in het riool verdwijnt. Dit is niet alleen belastend voor het milieu, maar het kost ook veel geld. Hydraloop ontwikkelt met verschillende subsidies een zelfreinigend waterrecyclingsysteem: zo wordt het water afkomstig van bad, douche en optioneel wasmachine gezuiverd en hergebruikt. Hydraloop heeft recentelijk maar liefst vier prijzen ontvangen op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Met comfort droogte overwinnen
Water besparen wordt wereldwijd steeds belangrijker. De huidige manieren om water te besparen zijn bijvoorbeeld korter douchen, de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen en het aanschaffen van een waterbesparende wasmachine. De impact hiervan is echter beperkt en doordat dergelijke maatregelen het comfort beperken, blijft een doorbraak vaak uit. De Hydraloop maakt hergebruik van afvalwater en de restwarmte in dit water mogelijk zonder nadelen in leefcomfort, waardoor een gemiddeld huishouden 45% op water, 45% op afvalwater en 6% op CO2-uitstoot en ook nog stookkosten kan besparen. Door deze voordelen heeft het Ministerie van Economische Zaken via het programma Partners voor Water en WBSO Hydraloop ondersteund. Ook ontving Hydraloop subsidie van het Groen Innovatiefonds in Leeuwarden voor een succesvolle test in 10 huishoudens.  

Beste van de beste
De ontwikkeling van de 6 reinigingsstappen in de Hydraloop zijn gepatenteerd. Bij de zuivering wordt geen gebruik gemaakt van filters, waardoor het systeem een zeer lange onderhoudsinterval heeft. Het innovatieve recyclingsysteem heeft ook veel internationale erkenning gekregen. Hydraloop was als een van 50 meest innovatieve tech-bedrijven uitgekozen om mee te gaan met de Nederlandse missie van Techleap.nl onder leiding van Staatssecretaris Mona Keijzer en Prins Constantijn naar de 2020 Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Hier heeft Hydraloop vier prijzen gewonnen! De Hydraloop heeft ’Best of Innovation’ in de categorie ‘Sustainability, Eco-design & Smart Energy’ gewonnen, en daarnaast “beste startup”, “beste duurzame product” en ook nog eens de overall prijs “beste van de beste” ontvangen.

Zie ook:
https://www.hydraloop.com/
Artikel NOS 
Artikel CES


Dit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.