Blog

 • Het recyclen van PET wat makkelijker maken

  Ezra van den Bosch | 24-09-2021

  Om de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen zal de industrie en maatschappij onafhankelijker moeten worden van fossiele grondstoffen. Hedendaags gebruikte voedselverpakkingen worden echter vrijwel allemaal nog vervaardigd uit fossiele olie. Dit is zonde omdat we veel meer zouden kunnen hergebruiken van het plastic wat in de omloop is.

 • Laagdrempelig van het gas af

  Philip Hoogreef | 26-07-2021

  De komend jaren moet Nederland in hoog tempo van het gas af – om aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te voldoen moeten er zo’n 200.000 huizen per jaar worden voorzien van een gasloze warmtevoorziening. Met name de vele bestaande rijwoningen in Nederland van voor de jaren ’90 zijn niet geschikt voor warmtebronnen als een warmtepomp. Om van het gas af te gaan zijn daardoor momenteel hoge investeringen nodig aan de radiatoren en isolatie, en is er vaak een grote, luidruchtige buitenunit nodig.

 • Een betere kwaliteit van leven met sikkelcelziekte

  Danae Beskers & Rebekka Lennings | 03-06-2021

  Sikkelcelziekte is een aandoening die het meest voorkomt in delen van Afrika, soms wel met een prevalentie van 45%, maar ook in Nederland lijden ongeveer 800 mensen aan de ziekte. Sikkelcelziekte kan ernstige gevolgen hebben en een gerichte behandeling is niet altijd voorhanden. RR Mechatronics, een ervaren ontwikkelaar van diagnostische en analystische labapparatuur, beoogt daarom met een Europese subsidieregeling het instrument Shearox te ontwikkelen.

 • Circulair wassen was nog nooit zo gemakkelijk

  Onne Sypkens & Sijmen Verveer | 16-12-2020

  Per persoon gebruiken we per dag gemiddeld 133 liter schoon drinkwater, wat na gebruik vrijwel geheel direct in het riool verdwijnt. Dit is niet alleen belastend voor het milieu, maar het kost ook veel geld. Hydraloop ontwikkelt met verschillende subsidies een zelfreinigend waterrecyclingsysteem: zo wordt het water afkomstig van bad, douche en optioneel wasmachine gezuiverd en hergebruikt. Begin 2020 heeft Hydraloop maar liefst vier prijzen in ontvangst mogen nemen op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

 • Stoken zonder schuldgevoel

  Djennifer Madzia-Madzou & Jasper van Hijfte | 24-11-2020

  Inmiddels zijn we allemaal bewust van klimaatverandering en willen we duurzamer leven. Echter, comfort geven we hier liever niet voor op. In de koudere maanden van het jaar zorgt in veel huizen de CV ketel dat de woning wordt verwarmd en we warm kunnen douchen. De CV ketel draait echter op aardgas en is daarmee geen duurzame warmtebron.

 • Een bos planten op onvruchtbaar land

  Matthijs Mees & Maikel Pauw | 15-05-2020

  Om klimaatverandering te kunnen stoppen, is enkel het beperken van onze CO2 uitstoot niet genoeg. Om verschil te maken moet er ook op grote schaal actief CO2 uit de lucht gehaald worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar verreweg de meest effectieve, natuurlijke oplossing is het planten van bomen. Land Life Company zet zich hiervoor in, door onvruchtbare en gedegradeerde grond om te toveren in bossen.

1 2 3